Keuze gemaakt, en dan: ervoor gaan of jezelf ondermijnen?

Keuze gemaakt, en dan: ervoor gaan of jezelf ondermijnen?

“Een bedrijf starten, is dat niet spannend in deze coronatijd?” Die vraag krijg ik af en toe gesteld. Natuurlijk is het spannend! Dat zou het trouwens ook geweest zijn zonder corona. Ik weet dat ik een goede keuze heb gemaakt. Hoe ik dat weet? Ik vertel je over twee andere keuzes die ik maakte en hoe ik merkte of ik écht voor die keuze ging, of juist niet. Soms heb je een keuze gemaakt en ga je er helemaal voor. En soms ondermijn je jezelf in het behalen van je doel.

Ik studeerde aan de HLO* en het laatste jaar was een stagejaar. Ik wilde de stage graag in het buitenland doen, liefst in Engeland. Om dat te organiseren moest ik een formulier aanvragen, invullen en opsturen. Per post.  Daar zat een deadline op. Op de dag van de deadline had ik dat formulier nog niet teruggestuurd. Ik belde op om een dag uitstel te vragen en regelde die vervelende klus alsnog. Want dat vond ik het: vervelend om het te regelen.

Er was meer te regelen en weer was er een deadline. En weer was ik net te laat. Dat vond ik opvallend en dacht erover na wat dat betekende. Zo realiseerde ik me dat ik niet écht naar het buitenland wilde. Ik had het eindelijk naar mijn zin in Utrecht en ik wilde daar blijven. En zo leerde ik hoe ik mezelf boycot als ik gekozen heb voor iets wat ik eigenlijk niet wil. Dan doe ik gewoon niet wat nodig is.

De actie om te regelen dat ik toch in Nederland stage zou lopen nam ik natuurlijk wél direct. Met een hele leuke stageplek als resultaat overigens.

Zo’n 7 jaar later besloot ik dat ik een jaar in Ierland wilde werken. Daarvoor moest ik er een baan zoeken en sollicitatiebrieven schrijven. Het was nog voordat Ierland lid was van de EU, dus ook dat betekende uitzoekwerk. Wederom moest ik informatie aanvragen, formulieren invullen en opsturen. Internet bestond nog maar net, dus ook nu ging het meeste per post. Dit keer deed ik alles zodra het kon. Als ik thuiskwam en er lag een formulier in de brievenbus, dan vulde ik het in en deed het, hup, gelijk nog even op de post. Afwijzing gekregen? Niet te lang getreurd, gewoon ergens anders een brief heen sturen. Het was een enorm verschil met het regelen van die stageplek. Dit keer deed ik alles wat nodig was, zo snel als ik kon. Ik zette door en heb een fantastische tijd in Ierland gehad. Zelfs 6 jaar lang.

En nu, met mijn eigen bedrijf, gaat het ook goed. Ja, eerlijk is eerlijk, soms stel ik dat spannende ding nog een dagje uit. Dan doe ik het wel. Soms sneeuwt iets een beetje onder in alle activiteiten die ik te doen heb. Dat is niet te wijten aan uitstel omdat ik een keuze heb gemaakt waar ik eigenlijk niet achter sta. Er is gewoon veel te doen. Dus voorlopig ga ik lekker door!

Hoe weet jij dat je de juiste keuze hebt gemaakt?

*HLO = Hogere Laboratorium Opleiding


Reageren is niet mogelijk.