PCM – Process Communication Model®

PCM – Process Communication Model®

PCM logo - The tool to make a daily difference

Langs elkaar heen praten en je onbegrepen voelen; we ervaren dat allemaal weleens in ons werk of dagelijks leven. Frustrerend hè? En dat heeft gevolgen. We verliezen onze motivatie, presteren minder, worden moe, geïrriteerd of belanden in conflicten. Hoe komt dat toch? En liever: hoe kunnen we dat voorkomen? Een PCM-profiel geeft je inzicht in je kwaliteiten persoonlijke drijfveren én valkuilen. Maar PCM is veel meer. Door observeren van de ander kan je herkennen wat de voorkeuren in communicatie en motivatie van de ander is en kan je je eigen communicatie aanpassen om weer écht contact te krijgen. Daarom is het een praktische tool die dagelijks een verschil kan maken.

Misschien snap je jezelf niet terwijl je toch ook het gevoel hebt dat je helemaal OK bent. En dat ben je ook! Mogelijk vergelijk je jezelf met anderen die net een beetje anders in elkaar zitten. Jij bent uniek en helemaal OK. Mogelijk geeft PCM een paar antwoorden. Ik vond ze er in ieder geval wel.

Een praktisch gedrags- en communicatiemodel

PCM is ontwikkeld door dr. Taibi Kahler  in samenwerking met NASA. Het is ontstaan uit vele uren van observatie van mensen: wat ze zeggen, hoe ze het zeggen, en hoe hun lichaamstaal eruitziet. Observatie van seconde tot seconde van woorden, toon, gebaren, lichaamshouding en gezichtsuitdrukking.

De manier hoe je iets zegt is misschien wel belangrijker dan wat je zegt. De ander reageert op de “melodie” achter de woorden, hetzij positief of negatief. Hoe je iets zegt verklapt eigenlijk iets over je. Bijvoorbeeld:

  • met welk filter (perceptie) je de wereld bekijkt en beluisterd – je filtert dus ook dingen die niet zo passen. Miscommunicatie ligt op de loer;
  • wat je nodig hebt om je interne batterij op te laden, wat je motiveert – waar krijg je nou écht energie van?;
  • hoe je herkent of je interne batterij leeggelopen is, en je nu vanuit disstress en ongelijkwaardigheid aan het communiceren bent. Miscommunicatie, misverstanden en ruzie zijn vaak een gevolg.

PCM® persoonlijkheidsmodel

Dr. Kahler ontdekte dat er zes verschillende persoonlijkheidstypen zijn die we allemaal in meer of mindere mate in ons hebben. En dus ook de kwaliteiten van dat type tot onze beschikken hebben. De volgorde van belangrijkheid verschilt van mens tot mens, en ook de hoeveelheid “energie” die we in elk type hebben. Elk persoonlijkheidstype is ok, geen enkele is beter of slimmer dan een andere. Er zijn dus géén waardeoordelen.

De zes types zijn als de etages van een huis: je persoonlijkheidshuis. De opbouw, intensiteit en volgorde is per persoon verschillend. Elk huis in uniek en elk huis is OK.

2 personen, 2 persoonlijkheidshuizen

Dit huis is je PCM-persoonlijkheidsprofiel. Dit wetenschappelijk gevalideerde profiel geeft je inzicht in je kwaliteiten, persoonlijke drijfveren én valkuilen. Jouw persoonlijkheidshuis laat zien: met welke perceptie of bril je de wereld bij voorkeur waarneemt:

6 percepties: gevoelens, acties, gedachten, reacties (voor- & afkeur), inacties (reflecties), meningen

Verder laat je persoonlijkheidshuis ook zien:

  • welke kwaliteiten sterk aanwezig zijn;
  • hoe jij het liefst communiceert;
  • wat je voorkeuren zijn met betrekking tot samenwerking;
  • wat je motiveert en je batterij oplaadt;
  • welk gedrag je laat zien als je onder druk staat en dus negatieve stress ervaart.

Ieder mens is uniek

Elk type is OK, iedereen is OK. We zijn alleen allemaal anders. Er is geen beter of slechter, meer of minder. We zijn gewoon anders. En daardoor communiceren we anders, en vinden we andere dingen prettig, fijn, leuk en belangrijk.

Er zijn 720 verschillende volgordes van de 6 types. De “begane grond” van je persoonlijkheidshuis of één van de verdiepingen bepaalt wat je motiveert. Daardoor zijn er al 4320 mogelijkheden. En omdat de verschillende lagen meer of minder ontwikkeld zijn, wordt het aantal mogelijke profielen eindeloos. Ieder mens is uniek. De zes verschillende types zitten dus in elk mens, en elk mens heeft de kwaliteiten ervan beschikbaar.

Wil je meer achtergrond?

Kijk de online informatiefolder: online brochure (NL)

Of op de website van Process Communication Nederland: www.processcommunication.nl

Wil je ook je profiel leren kennen?

Je eigen PCM-profiel kan je verrassend veel over jezelf leren. Om tot dit profiel te komen, vul je een online vragenlijst in.

Als gecertificeerd PCM-coach help ik je graag verder.

Ja ik wil mijn profiel leren kennen!

Wil je leren hoe je écht contact maakt met anderen?

Kijk dan eens bij de basistraining.

Naar de basistraining