Heb je enig idee hoeveel woorden we gemiddeld per dag spreken?
In Amerika hebben onderzoekers* vastgesteld dat zowel vrouwen als mannen gemiddeld ongeveer 16000 woorden per dag spreken. Nou ok dan, vrouwen spraken iets meer dan 16.000 woorden en mannen iets minder, maar het verschil is niet statistisch significant. Zowel degene die het meeste als ook het minste woorden spraken waren man overigens.
Hoeveel zinnen spreken we dan?
In een begrijpelijke zin zitten 15-20 woorden. Met minder woorden is de zin makkelijk te begrijpen. Met meer dan 20 woorden is de zin moeilijk te begrijpen. Mijn laatste zin heeft er 11 dus makkelijk ✅.
16 woorden per zin en 16000 woorden per dag: dat is 1000 zinnen per dag.
Dat zijn 1000 kansen voor contact.
1000 keer per dag kies je hoe je iets zegt. De ene keer meer en de andere keer minder bewust. Vaak gaat dat goed. Soms gaat het mis. Dan praten we langs elkaar heen. Hoe werkt dat?
De woorden en zinsopbouw die je gebruikt, samen met non-verbale signalen, laten zien met welke filter – of perceptie – je de wereld om je heen ervaart.
HOE zeg je WAT je zegt.
Het HOE noemen we het proces van communicatie, het WAT is de inhoud.
We hebben allemaal een favoriete perceptie. Als jij vanuit de ene perceptie of filter praat en de ander vanuit een andere, dan kan dat misverstanden geven.
Zo had ik onlangs een discussie met iemand waarbij ik even al mijn PCM kennis was vergeten (ik was moe en het was warm). Hij bekeek het onderwerp met de perceptie-bril van meningen. Hij vond er wat van en wilde me overtuigen van zijn standpunt. Ik reageerde vanuit feiten, mijn perceptie-bril. Ik luisterde niet naar zijn mening en hij niet naar mijn feiten (heel frustrerend). We kwamen er niet uit en geen van beiden overbrugde het verschil door perceptie te wijzigen, al was het maar voor even.
Uiteindelijk was ik de discussie zat en heb het afgebroken, maar bleef met een onvoldaan gevoel achter. Langs elkaar heen praten is stress.
Pas later zag ik in dat het een gemiste kans was, of eigenlijk een heleboel want elke zin was kans om iets nét even anders te zeggen.
Ik zei bijvoorbeeld “nee dat is niet zo, want we hebben dit en dat gedaan” (feit)
Ik had bijvoorbeeld kunnen vragen: “wat vind jij dat we zouden moeten doen?”. En dan had ik kunnen luisteren naar zijn mening. Ik ben ervan overtuigd dat we een heel ander gesprek hadden gehad. Mogelijk had het al geholpen als ik had gevraagd “zal ik je vertellen wat we allemaal al hebben geprobeerd?”.
Welke voorbeelden heb jij zelf waarin je hebt ervaren dat je langs elkaar heen praat? Denk eens terug hoe dat voor je was.
Om contact te maken kan je leren om te schakelen naar de voorkeurstaal van de ander. Eigenlijk is dat net als het leren van een andere “vreemde” taal:
Lang geleden was ik met een vriendin in Griekenland in een winkel. We hadden hulp nodig van de meneer achter de balie. Wij spraken zijn taal niet en hij reageerde nors op onze pogingen contact te maken in Engels en Duits aangevuld met gebaren. Er was geen contact. Dat veranderde toen we hadden afgerekend en “efcharistó” zeiden – Dank je wel!
Wij spraken zijn taal, ook al was het maar heel even. Ineens hadden we met gebroken Engels, handen en voeten wél contact. Kans benut.
Er zijn zes verschillende percepties – talen – en iedereen kan vanuit elke perceptie communiceren. In mijn voorbeeld gaf ik al de filter van meningen en van feiten/gedachten. De andere zijn: gevoelens, actie, inacties (reflecties) en reacties.
HOE we iets zeggen is veel belangrijker dat WAT we zeggen. Je kan leren om bewust te schakelen. Dat leer ik mensen in bijvoorbeeld de PCM basistraining.
Merk je dat je toch vaak langs elkaar heen praat en wil je nou eindelijk wel eens leren hoe je daar flexibeler op kan reageren? Dan is de PCM basistraining mogelijk wat voor je. Daarin krijg je inzicht in de voorkeuren van jezelf en anderen. Je leert de kunst van adaptieve communicatie, namelijk hoe sluit je aan bij de ander. Natuurlijk gaat dat makkelijker als je lekker in je vel zit, dus leer je ook hoe je je eigen batterij opgeladen houdt door aandacht te schenk aan je psychologische behoeften. En ook dat kan je een ander geven. Verder kijken we hoe je negatieve gedrag herkent, wat erachter zit en wat je kan doen om dat te vermijden. Zo heb jij minder stress en meer contact!!
*De onderzoekers publiceerden de resultaten over het aantal woorden dat we spreken per dag in 2007 in het blad Science.