Misschien herken je wat ik hier schrijf. En misschien ook helemaal niet.
Stel je de volgende situatie voor:
Ik ben samen met collega’s of deelnemers aan een training en het is lunchpauze. Je ziet me richting de kantine lopen, me omdraaien en een paar stappen de ander richting oplopen, me weer omdraaien en een paar stappen richting de kantine lopen. Dan zie je me half omdraaien en heen en weer kijken tussen de kantine en het raam.
Wat is er aan de hand?
Ik ervaar een spagaat. Een interne tweestrijd.
Wat er in mij omgaat is ongeveer al volgt:
Ik vind het gezellig om met de groep te zijn en samen te lunchen -> ik ga richting de kantine;
Ik ben moe en wil eigenlijk ook even alleen zijn -> ik draai me om, en ga alleen naar buiten;
En alleen vind ik ook saai -> ik draai me weer om en loop toch naar de kantine;
Maar eigenlijk wil ik lekker naar buiten, maar niet alleen. Wat te doen? Liefst simpelweg met maar één iemand anders -> ik draai me half om en kijk besluiteloos van links naar rechts.
Aaaarggghh!!
Wat is er aan de hand?
We hebben allemaal de voorkeuren en behoeften van 6 verschillende persoonlijkheidstypen in ons (*). Wat jouw sterkste behoefte is, is afhankelijk van je persoonlijkheid.
En dat kan zorgen voor zo’n intern conflict.
Als twee verschillende types in jou belangrijk zijn, maar tegenstrijdige behoeftes hebben dan kan je zo’n spagaat ervaren. Zoals ik soms heb als het lunchpauze is.
Neem nou mijn basis-type Gestructureerd Denker. Dat is een sterk onderdeel van mijn persoonlijkheid. Vanuit Gestructureerd Denker werk ik graag 1 op 1 samen en ben ik graag in gesprek met één ander persoon. En in een pauze doe ik dat graag buiten wandelend.
Het type dat voor mij het belangrijkst is voor het opladen van mijn batterij is Harmoniser en van daaruit vind ik het erg gezellig in een groep. Harmoniser-energie heeft de behoefte om te ervaren dat je er als persoon toe doet. Vanuit Harmoniser wil ik met de groep naar de kantine.
Het type Dromer is bij mij ook sterk aanwezig en die werkt graag alleen. Sterker nog, alleen-tijd waarin niets hoeft is essentieel om energiek te blijven. Daarom trek ik me soms even terug. Vanuit Dromer heb ik even geen zin in de groep. En ga ik liever alleen buiten wandelen.
Dan protesteert het type Rebel in mij. Die vindt alleen zijn maar saai en heeft behoefte aan contact: spontaan, speels, humorvol contact. In de herfst kan ik buiten tegen de blaadjes schoppen en dat leuk vinden, en vanuit Rebel heb ik wel zin in wat plezier met anderen. En die zijn in de kantine.
Als het pauze is dan voeren die 4 types in mij een gesprekje en ik ervaar een interne tweestrijd. Of zelfs een vierstrijd. Ik kom er wel uit hoor. Meestal gooi ik het op een akkoordje: eerst samen eten en dan ga ik naar buiten. Alleen of met een ander. Of als we met zijn allen gaan, dan loop ik erachteraan, Alleen, of kletsend met 1 of 2 anderen. Let maar eens op!
Is het voor jou altijd duidelijk hoe je de pauze wil doorbrengen, of ervaar jij ook een innerlijk conflict? Tof als je dat deelt!
(*) Ik gebruik het PCM-model. Die kent 6 persoonlijkheidstypen die we allemaal IN ons hebben. Elke met zijn eigen kwaliteiten, voorkeuren, behoeftes en ook stressgedrag. De volgorde van belangrijkheid verschilt van persoon tot persoon. De hamvraag is: hoe kan je de kwaliteiten van ALLE 6 types gebruiken en voor jezelf zorgen. En ook: hoe kan je herkennen hoe de ander in elkaar steekt en daarmee de mogelijkheid hebben om écht contact te maken of miscommunicatie om te buigen.
PS de types die ik niet heb genoemd zijn Promotor en Doorzetter.
PS2 Je persoonlijkheidsprofiel geeft bakken met inzicht over hoe je in elkaar zit, de volgorde van de 6 types* in jou en wat jij nodig hebt om op te laden. Heel praktisch is het actieplan met suggesties om jouw batterij maximaal gevuld te houden, zodat je zowel voor als na de pauze op je best bent. Wil jij inzicht in je eigen voorkeuren en behoeftes dan is mijn programma Zicht op Jezelf mogelijk wat voor jou. De eerste stap is een kennismaking. Stuur me mail of een pb en dan maken we aan afspraak.
(PS3 de meeste van deze blog verstuur ik ook als nieuwsbrief. Niks missen? Meld je aan)