Je hebt 6 kansen om contact te maken. Deze werkte bij Jeroen.

Je hebt 6 kansen om contact te maken. Deze werkte bij Jeroen.

Ik lees voor aan Jeroen (niet zijn echte naam). Hij staart voor zich uit.

“Wat vind je van dit boek?” vraag ik.
“Leuk” zegt Jeroen vlak. Hmmm, dat klinkt niet overtuigend.
“Zal ik nog een hoofdstuk voorlezen?” “Weet niet” is het antwoord en hij haalt zijn schouders op.
“Wil je liever een ander boek lezen?” probeer ik.
Jeroen trekt opnieuw zijn schouders op “ik weet niet “.

Ik zucht inwendig.
“Wil je een spelletje doen?”. “Goed” klinkt het niet al te enthousiast. Dit gesprek loopt niet lekker. En dan realiseer ik me dat het tijd is om mijn PCM toolbox in te zetten en te kijken wat ik kan doen om écht contact te krijgen. Hoe kan ik aansluiten bij zijn perceptie, zijn manier om naar de wereld kijken.

Ik stel alleen maar vragen en daar reageert hij duidelijk niet zo goed op. Mijn voorkeur is niet zijn voorkeur.

Ik denk na wat ik zie en heb gezien.
Ik heb al ontdekt dat hij niet de percepties “gevoelens” en “reacties” gebruikt. Meningen en gedachten kan ik ook afstrepen. Jeroen is een rustige jongen, en met de perceptie “reflecties” had ik beperkt succes. Dat leek niet de sleutel tot contact te zijn. Dus blijft alleen de perceptie actie nog over.

Tijd om dat te proberen: “Vertel me wat we nu gaan doen!”.
Jeroen springt op. “Voetballen!” en hij vliegt naar buiten.
Aha. Bingo. Ik was in mijn blinde vlek getrapt.

Buiten trappen we de bal heen en weer, ieder aan ons eigen kant van een laken dat op de waslijn hangt te drogen.

“We kunnen ook zelf een verhaal verzinnen, lijkt je dat wat”? Nu we contact hebben beantwoord hij wel mijn vraag: “ja, leuk”.

“Vertel eens waar het verhaal zich afspeelt.” zeg ik. Ik vraag het niet, ik gebruik bewust een directief. “In een groot huis die helemaal leeg staat.” En terwijl we de bal heen en weer trappen en we elkaar niet kunnen zien ontvouwt zich een heel spannend verhaal vol actie. Ik geniet en ben blij met mijn kennis van PCM waardoor ik de sleutel kon vinden om beter met Jeroen in contact te komen.

Scheidingslijn

PCM is een praktische tool die je o.a. inzicht geeft in de verschillende percepties en hoe je contact kan maken vanuit elke perceptie.

Ik wil meer lezen!

Reacties zijn gesloten.