Als je moe bent of het helemaal hebt gehad, dan floept er vaak een reactie uit onze mond die negatief is. Het gebeurde me afgelopen weekend weer. Het was een vermoeiende dag geweest en mijn lief Barry liep richting de schuur. Ik vroeg hem: “Wil je alvast de loodgordels meenemen?” (dat gebruik ik bij het duiken) en liep de trap op. Even later vroeg Barry: “ik begrijp je niet, wat wil je dat ik in de auto leg?”
“Zo moeilijk kan dat toch niet zijn!” reageerde ik met een donderwolk om mij heen. Ik herkende het direct. Oeps. Dit wil niet, dit is negatief, stress en niet OK. Ik wil geen discussie om niks, om een misverstand.
Ken je dat? Je bent moe, er gebeurt iets en je reageert erg negatief en chagrijnig. Daar reageert de ander ook weer negatief op, en voor je het weet heb je een conflict. Ik heb vroeger onwijs veel ruzie gemaakt, vaak wist ik na een poosje niet eens meer waar het over ging. Ergens vond ik dat wel vervelend, maar ik wist niet wat ik eraan kon doen.
Inmiddels herken ik het, en dan kan ik kiezen: doorgaan of even stoppen. Ik kies altijd voor stoppen. Dan haal ik een keer diep adem en denk even na voordat ik weer iets zeg. Volgens de mantra: Stop – Denk – Doe.
Terug naar wat er bij ons broeide.
De kans was natuurlijk groot dat mijn vraag voor hem niet duidelijk was. Ook al voelde ik ongeduld, ik kon beter even kijken wat er aan de hand was. Dus liep ik naar Barry toe.
“Ik snap je niet, je neemt altijd 1 loodgordel mee en nu wil je er twee, en er liggen hier allemaal losse blokken lood! Wat wil je dat ik in de auto leg?”
Ah ja, de situatie was in werkelijkheid anders dan ik in mijn hoofd had! Geen wonder dat hij niet begreep wat ik bedoelde.
Communiceren vanuit een positieve houding werkt beter dan communiceren vanuit een negatieve houding. Klinkt logisch? Toch is het vaak moeilijk. Onder stress hebben we allemaal de neiging om ons negatief te gedragen. Automatisch, natuurlijk, spontaan, zonder na te denken.
Bovendien geldt: Negatief lokt negatief uit. Of zoals ik in mijn trainingen leer: negatief communiceren is met een masker op, en maskers lokken masker uit.
Er zijn 3 verschillende soorten maskers: het aanvalsmasker, het beschuldigersmasker en het slachtoffer masker.
Kan je herkennen welke ik op had gezet?
Het aanvalsmasker
Je communiceert met een houding van “ik ben ok, maar jij bent niet ok.” Met dit masker ben je kritisch naar de ander, je levert kritiek op hoe iemand doet, is of zich gedraagt. Dat was die van mij: ik had toch een duidelijke vraag gesteld (dacht ik zelf) en Barry deed moeilijk (vond ik).
Andere voorbeelden zijn:
“Je bent altijd zo traag! Kun je niet eens wat sneller werken? “.
“Je doet altijd alles verkeerd. Ik kan het beter zelf doen. “
“Jij bent ook niet erg professioneel”
Het beschuldigersmasker
Ook hier straal je (onbewust) uit “ik ben ok, maar jij bent niet ok”. In dit geval leg je de schuld voor een bepaalde situatie bij de ander, en houdt de ander voor de negatieve gevolgen terwijl je er zelf (mede)verantwoordelijk voor bent.
Met dit masker op zeg je bijvoorbeeld:
“Als jij beter had opgelet, zaten we nu niet in deze situatie.”
“Door jou ben ik nu te laat, als jij gewoon boodschappen had gedaan dan was dit niet gebeurd”.
“Door jou voel ik me nu zo”.
Het slachtoffer masker
Je houding is : “jij bent ok, ik ben niet OK”. Je gedraagt je als een slachtoffer, maar bent het niet. Je zegt bijvoorbeeld:
“deze taak is echt te moeilijk, ik kan het niet aan” (terwijl je het prima kan).
“Het lijkt alsof alles tegen me is. Ik heb altijd pech.”
“Niemand geeft echt om mij. Mijn mening doet er niet toe.”
Een andere vorm is je volledig terugtrekken – “arme ik”.
Het vervelende van maskers is:
Maskers lokken maskers uit. Het is moeilijk om niet mee te gaan in negativiteit, zelfs als je er bewust van bent is dat hard werken.
Het goede nieuws is:
- Als je je eigen masker kent, kan je ook kiezen of je het op wilt houden, of wilt laten zakken (zoals ik deed)
- Als je weet wat je nodig hebt om lekker in je vel te zitten, dan is de kans dat je jouw masker opzet veel kleiner, en is het makkelijker om positief contact te blijven houden
- Als je die van een ander herkent, kan je kiezen om de jouwe niet óók op te zetten. En je kan zelfs leren de ander uit te nodigen hun masker te laten zakken. Dat doe ik in mijn PCM training.
Herken je welk masker jij wel eens opzet? Ons eigen negatieve gedrag erkennen is niet altijd leuk, maar het hoort er wel bij. We hebben allemaal wel eens een slechte dag, we zijn allemaal wel eens moe.
Als jij een mooi voorbeeld hebt van een moment waarop jij een masker ophad, dan hoor ik dat graag!
PS Heb jij geen idee wat je kan doen om lekker in je vel te blijven zodat je minder vaak jouw masker opzet? Of wil je je bewust worden hoe die van jou eruitziet zodat je daar rekening mee kan houden?
In mijn programma ”zicht op jezelf” gaan we dit samen ontdekken. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek.