PCM basistraining (PCM1)

PCM basistraining (PCM1)

Neem de leiding over jezelf en maak écht contact met anderen.

If you want them to listen to what you say, talk their language – Taibi Kahler, grondlegger van PCM

Met de tool PCM maak je dagelijks het verschil, en haal je het beste naar boven in jezelf en anderen. Deze basistraining biedt tools voor je professionele leven, je gezinsleven én je persoonlijk leven. Voor de rest van je leven.

Pas PCM toe in 4 stappen. 1: Wees je bewust van jouw persoonlijkheid. 2. Herken wat anderen doen, zeggen en laten zien. 3. Pas je communicatiestijl aan. 4. Bouw aan sterkere relaties

In de PCM basistraining leer je:

 • Hoe jij van nature communiceert en wat je kwaliteiten en psychologische behoeften zijn;
 • Het gedrag van anderen en hoe zij van nature communiceren en wat hen motiveert;
 • De oorzaak van conflicten en miscommunicatie, en hoe je dit effectief kunt beïnvloeden;
 • Het snel en praktisch realiseren van een effectieve communicatie en stressreductie.

Wil je graag meer achtergrondinformatie over PCM? Hier kan je dat vinden.

Tijdens de driedaagse training maak je kennis met het Process Communication Model®. Je krijgt inzicht in de logica en toepassingsmogelijkheden van het model. Je leert de waarde van het model kennen in lastige situaties in communicatie en samenwerking. We gaan natuurlijk veel leuke en waardevolle oefeningen doen en reflecteren op jouw eigen praktijksituaties. Je ontdekt waar jouw kracht zit en hoe je nog makkelijker contact kunt leggen, ook met degenen waar je nu moeite mee hebt. Je neemt concrete handvatten mee om direct met je verworven kennis en vaardigheden aan de slag te gaan.

Met welke onderwerpen gaan we aan de slag?

De training duurt drie dagen:

Dag 1: Ken jezelf. Je maakt kennis met je persoonlijke profiel en ontdekt hoe dat verschilt van anderen. En hoe communiceer jij bij voorkeur? Je leert welke 6 voorkeuren er zijn en welke kwaliteiten daarachter zitten.

Dag 2: Communicatie met de ander. Leer observeren HOE een ander iets zegt en hoe jij je communicatie daarop aan kan passen. Ga je een vraag stellen, of juist niet? En je leert wat jouw motiveert en hoe je de ander optimaal kan motiveren.

Dag 3: Miscommunicatie en stress. We hebben allemaal onze mindere momenten. Hoe gedraag jij je als je niet lekker in je vel zit. Welk masker zet jij op en hoe herken je die van de ander. En natuurlijk leer je wat je dan kan doen! Want een fijn gesprek is leuker en effectiever dan miscommunicatie.

En natuurlijk gaan we oefenen oefenen oefenen. Het is tenslotte een training.

O ja: we doen géén rollenspel.

Aan het einde van de training heb je:

 • Kennis van de basisconcepten van het Process Communication Model®: de verschillende persoonlijkheidstypen, communicatie-, interactie-/ managementstijlen, psychologische behoeftes en stresspatronen;
 • Inzicht in jouw eigen uitgebreide PCM persoonlijkheidsprofiel, met je communicatievoorkeuren, valkuilen en leiderschapsstijl. Van daaruit kan je anderen beter begrijpen en benaderen;
 • De vaardigheid om andere persoonlijkheidstypes te herkennen. Je leert hoe je daar effectief op kan reageren voor direct resultaat en het maken van écht contact, zonder “ruis op de lijn”. De inhoud net een beetje anders zeggen kan een groot verschil maken;
 • Concrete handvatten om stressgedrag te herkennen bij jezelf en anderen, en er effectief op te reageren.

Trainingsdata

Opkomende trainingen:

 • 10, 11 en 17 november 2022 – nog plaatsen beschikbaar

Wil je je na deze verdiepen kijk dan bij de verdiepingstraining.

Liever dichter in-company of heb je 4 mensen waarmee je samen (een deel van) deze training wil volgen? Vraag naar de mogelijkheden.

Praktische informatie

Locatie: Erf de Burgwal, Arnhemseweg 78, 3832 GN Leusden

Tijden: 9:00 uur tot 17:00 uur
Deelnemers: min. 4 / max. 8
Investering: €1.295,- ex 21% BTW.

Wat krijg je daarvoor:

 • Je persoonlijke PCM persoonlijkheidsprofiel (à €250,-). Hiervoor vul je vooraf online een uitgebreide vragenlijst in;
 • Een uitgebreide manual;
 • Het boek “Ontdek Process Communication”;
 • Drie dagen waardevolle training;
 • Lekkere lunch, koffie/thee en overige versnaperingen;
 • mij als trainer 😉

De inhoud van het trainingsprogramma was perfect. Boeiend en breed toepasbaar. Wat ik het meest interessant vond was het inzicht in de kanalen, waarmee je je gesprekspartner kunt helpen in een gesprek. PCM is ontzettend interessant, het geeft mij inzicht in mijzelf en helpt mij effectiever te communiceren, zowel privé als in mijn werk.

Maarten

Dit is top! Ik meld me aan!

De basistraining is geaccrediteerd door Kahler Communications Int. en Process Communication Nederland. Ik ben uiteraard een gecertificeerd PCM-trainer.

PCM certified trainer