Interne tweestrijd

Interne tweestrijd

De telefoon gaat. “Heb je zin om vanmiddag mee te gaan wandelen op die plek in het bos? “.

Een moment word ik heen en weer getrokken door deze vraag en de plannen die ik heb voor vandaag. De wandeling klinkt verleidelijk met dit mooie weer, maar het betekent ook dat ik twee keer een uur moet fietsen. Tenzij ik vraag of hij naar mij toekomt en we hier in de buurt gaan wandelen. En natuurlijk dat de klus die ik wilde doen uitgesteld moet worden.
Gelukkig herken ik de verschillende facetten in mezelf die meespelen in zo’n beslissing. Dat helpt.

De wandeling wint het.

Met mijn kennis het Process Communication Model® (PCM)* begrijp ik waar die initiële twijfel vandaan komt, en waarom ik niet direct roep: “Ja, wat gezellig (of leuk)! “, of “helaas heb ik andere plannen”.
Ik ben in de basis het type dat plannen maakt voor de dag, en het dan niet zo fijn vindt als daar plotseling verandering in komt. Een valkuil van mij is: “Eerst mijn werk afmaken en dan pas genieten”.
Tegelijkertijd heb ik behoefte aan persoonlijk contact en dat gebeurt in deze tijd van corona minder dan normaal. Het is mooi weer buiten en lekker genieten in een mooi herfstbos samen met iemand doet me goed.

Tijdens dat telefoongesprek herkende ik zowel mijn valkuil als mijn behoefte. Dat maakte dat ik bewust kon kiezen en snael op de uitnodiging in ging. Ook al moest ik dan even aan het idee wennen. Vroeger zou ik mezelf op de kop hebben gegeven: “Wat doe je toch moeilijk, zo’n uitnodiging kan je toch niet laten schieten, en die klus kan je ook morgen doen. Wees nou eens spontaan.” Nu glimlach ik naar mezelf. Ik weet dat plannen maken nou eenmaal bij me hoort. Ik voel me trots dat ik de tweestrijd herkende, en koos voor het fijnste. Voor datgene waarvan ik weet dat het me goed doet, waarmee ik mijn batterij oplaad.

Een paar uur later fiets ik in de zon naar de afgesproken plek. Ik geniet enorm van het mooie weer. Het bos is prachtig en het is heerlijk om samen te wandelen en te kletsen. Op de terugweg hoor ik een uil. Het was een heerlijke dag, ik voel me energiek. Morgen begin ik vol energie alsnog aan die klus.

Scheidingslijn

(*) PCM
Iedereen heeft een unieke persoonlijkheidsstructuur, dat een combinatie is van 6 types. De volgorde en intensiteit van deze types maken ieder mens uniek. De structuur bepaalt met welke bril je de wereld voornamelijk bekijkt: feiten, meningen, reacties (voor-& afkeur), actie, reflecties, gevoelens. Elk persoonlijkheidstype heeft een voorkeur manier van communiceren, voorspelbaar stressgedrag en behoeftes.

Ik ben bezig met de opleiding tot PCM coach.

Reacties zijn gesloten.