• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
Uvanti logo

Vooruit op jouw manier

Vooruit op jouw manier

  • Home
  • Aanbod
    • Zicht op jezelf
    • Zicht op elkaar – voor partners
    • Zicht op elkaar – voor teams
    • Persoonlijke coaching
    • PCM Basistraining / PCM1
    • PCM verdiepingstraining / PCM2
  • Gratis
  • Blije klanten
  • FAQ
  • Over Simone
  • Blog
  • Contact

Pfff, Grote Klus!

Dozen

Soms heb je van die klussen die niks aan zijn en wel moeten gebeuren. Als het een berg werk lijkt, dan kan de moed je in de schoenen zakken. Mogelijk krijgt ‘geen zin hebben’ voorrang op ‘het moet nu eenmaal gebeuren‘. Dus verzin je een excuus om het nu even niet te hoeven doen. Vervolgens komt de frustratie omdat die klus maar blijft liggen. Pfff, hoe krijg je die Grote Klus dan toch gedaan?

Even een voorbeeld van mezelf

De zolder stond vol met spullen en dozen. Dat was onhandig, want zo kon ik niks vinden, en was er weinig ruimte voor de spullen die er toch echt moesten staan. Elke keer als ik wat nodig had moest ik eerst van alles aan de kant schuiven. Heel irritant.

Bovendien wilde ik van de ruwe betonnen vloer af, dus ik moest de zolder opruimen, uitzoeken én leegruimen. Soms als ik er voorstond zuchtte ik en verzon een excuus… Bijvoorbeeld: “Het is veel te mooi weer, ik kan beter een eind gaan fietsen!“.

Tot ik het echt zat was. Ik bedacht waar ik goed in ben: een grote klus in kleine stukken hakken en het dan gewoon doen. “Kaplaarzen aan en door de modder” denk ik dan.

In deze blog geef ik een aantal van mijn eigen praktische tips hoe je zo’n klus voor elkaar krijgt. Het maakt niet uit wat voor klus: de zolder opruimen is, de hele keuken eens een grote schoonmaakbeurt geven of de mappen op je computer sorteren. Je kan dit voor alle soorten klussen toepassen. OK, misschien past een tip niet in elke situatie.  Pik eruit wat je helpt.

Tip 1: Bedenk wat het je oplevert als het klaar is

Wat ga je met de ruimte doen als het klaar is? Hoe is het om in die schone keuken te koken? Hoe prettig zal het zijn snel een documenten te vinden omdat je alle mappen hebt gesorteerd? Hoe beter je weet waarvoor je het doet, hoe makkelijker het is om aan de slag te gaan.

Tip 2: Deel de klus op in kleine sub-klusjes of taken

Op mijn zolder stonden veel dozen die uitgezocht moesten worden. Elke doos is een apart klusje. Een keuken bestaat uit kastjes en lades, elke kast en elke lade is een apart klusje. En zo is ook jouw Grote Klus in kleine stukjes te hakken. Mijn schoonmoeder maakt zelfs van het bed verschonen kleine klusjes, simpelweg omdat ze het niet in 1x kan doen. Dus doet ze over de dag verdeeld elke keer een stukje: dekbed uit de hoes, rest van de lakens enzovoort. Elke keer een Klein Klusje. Zo krijgt ze het wel gedaan.

Geen tip, of misschien toch: over planning maken, klussenlijsten maken en deadlines stellen

Soms is het handig om te plannen, zoals bij een verbouwing. Doe dat dan ook, dat scheelt ellende. Sommige vinden het fijn om een “te-doen-lijst” van de sub-klusjes te maken en dan elke taak die klaar is door te strepen. Vaak doe ik dat, maar omdat ik niet wist hoeveel dozen ik tegen zou komen heb ik dat in mijn voorbeeld niet gedaan. Sommige houden ervan zichzelf deadlines te geven. Als dat zo is, vooral doen!

Tip 3: Grijp je bij je lurven en begin

Doe iets, hoe klein ook. Begin met die doos die makkelijk is. Maak eerst alleen de besteklade schoon, of dat kastje die je niet zo erg vindt om te doen. Dan is dat maar vast gedaan. Als je eenmaal begonnen bent is het een kleine stap om nóg een Klein Klusje te doen.  Extra tip: Als je een hele grote troep moet opruimen doe het dan eerst heel grof. Mijn ervaring is dat opruimen gemakkelijker wordt als het al een beetje opgeruimd is. Eerst de grove bezem erdoor, dan de fijne.

Tip 4: Maak je irritatie groter

Dit was een ontdekking die ik per ongeluk deed. Er waren dozen die we samen uit moesten zoeken. Ze stonden op zolder en zo kon ik ze simpelweg vergeten. “oh ja, dat is waar ook. Zucht. Nu hebben we ze gisteren/dit weekend wéér niet uitgezocht”.

Om ze niet meer te vergeten zette ik ze in de woonkamer. Zo’n doos is lelijk, en dat ging dus al snel zo irriteren dat ik het uit de weg wilde hebben. “Zullen we dat even doen, dan is het uit de weg”. En zo was er weer een Klein Klusje gedaan.

Tip 5: Doe (bijna) elke dag iets

Als je eenmaal bent begonnen: hou vol! Doe elke dag wat, ook al is het een heel klein beetje. Eén doos, één lade, één map. Of spreek met jezelf af dat je bijvoorbeeld een half uur eraan werkt. Of maak een playlist met je favoriete muziek en als die klaar is mag je stoppen. En als je net lekker bezig bent, mag je ook nog even doorgaan ;-).

En heb je geen zin, denk aan tip 1. Wat wilde je uiteindelijk ook alweer bereiken? Dat motiveert om toch iets te doen.

Tip 6: Doe het samen

Als het kan vraag je hulp. Je partner heeft ook baat bij die opgeruimde zolder of schone keuken. Die kan best even meehelpen. Het stimuleert om iets samen te doen. Misschien is er een vriend of vriendin die je wilt helpen. Of een hele groep vrienden. Iemand wilde hulp voor de tuin en organiseerde in ruil daarvoor aan het eind van de middag voor iedereen een barbecue. De hele Grote Klus was gedaan en het was ook nog gezellig geweest.

Tip 7: Gooi troep weg, breng overbodige spullen weg

Als je spullen of papieren hebt uitgezocht zet het in de gang (zie tip 4) of breng het direct weg naar de recycling of de stort, verkoop het of geef het weg. Zorg er in ieder geval voor dat je het snel doet. Dan is het tenminste écht opgeruimd.

Tip 8: Na elke sub-klusje mag je blij zijn met de stap die je hebt gezet

Cool, weer een doos uitgezocht! Weer een stap dichter bij je doel. En als je een sub-klusjeslijst hebt, vergeet ze dan niet af te strepen!

lijn

En onze zolder? Die is inmiddels geschilderd, ook de vloer, en ziet er weer fris uit. Nu zijn we deze opnieuw aan het inrichten. Klusje voor Klusje.

Heb jij een klus die je te groot vindt waardoor je het steeds uitstelt? Of had je gehoopt dat deze tips je zouden helpen, maar past jouw situatie dan toch net niet? Ik kijk samen met je hoe jij die klus kan aanpakken waardoor je er wél mee aan de slag gaat en deze wél gedaan krijgt. Op jouw manier.

Ik wil coaching op mijn Grote Klus!

Gerelateerde berichten

Stelling

Stelling: Zonder zelfinzicht én zelfmanagement kan je je communicatie niet versterken. En: zelfinzicht is nodig voor zelfmanagement. Natuurlijk: Als je zelden/nooit echt naar de ander luistert… of zelden/nooit vragen stelt uit interesse… of zelden/nooit een compliment uitdeelt… …dan is daarmee beginnen al een mooie start. En ook dat begint met het inzicht dat het beter... [Lees verder]

Denken en voelen

“Voeldenken” – Als je meer denkt dan voelt

Onlangs kreeg ik kritiek omdat ik te veel in mijn hoofd zou zitten en meer naar mijn gevoel moet luisteren. Ik voelde me niet begrepen. Het feit dat ik vaker het woord denken gebruik dan het woord voelen, betekent niet dat ik alleen denk en niet voel. Ik heb er eens op gereflecteerd hoe dat... [Lees verder]

van droom naar realiteit gaat stap voor stap

Droom > realiteit

Welke droom wil jij realiseren? We hebben allemaal dromen. Misschien droom je van de lotto winnen, maar behalve een lot kopen -en hopen dat je wint – kan je daar zelf niet zoveel aan bijdragen. Andere dromen kunnen wél realiteit worden. Om dat voor elkaar te krijgen is het (meestal) nodig om stappen te gaan... [Lees verder]

Primaire Sidebar

  • Home
  • Algemene voorwaarden
  • Cookieverklaring
  • Privacyverklaring
  • Internationale ethische code

Uvanti Leusden © 2025